Basisverzekering 

De basisverzekering is een wettelijk verplichte zorgverzekering voor iedere Nederlander. De basisverzekering is ook verplicht voor iedereen die in het buitenland woont maar in Nederland werkt.

De inhoud van de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid en is voor iedereen hetzelfde. Een zorgverzekeraar is verplicht om iedereen die zich voor de basisverzekering aanmeldt te accepteren en de gezondheidstoestand speelt geen rol bij de acceptatie.

De basisverzekering wordt in twee varianten aangeboden:

1. Naturapolis

Bij een naturapolis betaalt uw zorgverzekeraar de rekeningen rechtsstreeks aan de zorgaanbieder, bijvoorbeeld een ziekenhuis of apotheek. De zorgverzekeraar heeft daarvoor contracten afgesloten met zorgaanbieders.

Maar er kunnen ook zorgaanbieders zijn die geen contract hebben met uw zorgverzekeraar. Gaat u voor een behandeling naar een zorgaanbieder zonder contract, dan kan het zijn dat niet alle kosten aan u worden vergoed.

De premie voor een naturapolis is vaak lager, omdat uw zorgverzekeraar afspraken over de kosten van een behandeling heeft gemaakt.

2. Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis is het mogelijk zelf een zorgaanbieder te kiezen, u bent hier vrij in. U betaalt de nota van de zorgaanbieder dan eerst zelf. Daarn kunt u de kosten op basis van originele nota's declareren bij uw zorgverzekeraar.

Aanvullende verzekeringen

Naast de basisverzekering kunt u een aanvullende verzekering afsluiten waarmee u zich verzekert tegen kosten van zorg die u belangrijk vindt, zoals alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie of tandarts.  

Verschillen in premie

Het kan zijn dat u meer of minder premie betaalt dan iemand anders. Dat komt omdat:

* de premie voor de basisverzekering verschilt per zorgverzekeraar
* U een vrijwillig eigen risico kunt nemen waardoor uw maandpremie lager wordt
* U zelf bepaalt of u naast de basisverzekering een aanvullende verzekering afsluit
* U wel of geen gebruik kunt maken van een collectief