Sparen voor later

Met een lijfrentespaarrekening kunt u geld opzij zetten voor later om uw pensioen aan te vullen. U spaart op een geblokkeerde bankrekening. Over het bedrag op uw lijfrentespaarrekening betaalt u tijdens de looptijd geen belasting. U kunt ook uw vrijkomende lijfrenteverzekering op de lijfrentespaarrekening laten doorgroeien tot het moment dat u besluit een uitkerende lijfrente aan te kopen.

Vrijheid in sparen

U bepaalt zelf wanneer u spaart voor uw lijfrente. U kunt elke maand, kwartaal, half jaar of jaar geld opzij zetten op uw lijfrentespaarrekening. Maar u kunt ook een bedrag storten wanneer het u uitkomt. Er zijn na opening geen verplichte stortingen. En wilt u niet meer inleggen? Dan blijft het opgebouwde bedrag geblokkeerd staan totdat u een lijfrente uitkering aankoopt.


Aanvulling op pensioen

Aan het eind van de looptijd zet u uw opgebouwd spaarsaldo om in een lijfrente uitkering. Met deze uitkering vult u uw pensioen aan en u betaalt vanaf dat moment ook belasting over de uitkeringen.

Variabele of vaste rente

Met een lijfrentespaarrekening kunt u kiezen voor een variabel of vaste rente. De variabele rente kan dagelijks veranderen. Kiest u voor een deposito met een vaste rente? Dan verandert de rente niet tijdens de looptijd. Zo weet u vooraf exact wat uw rendement is. De vaste rente die u ontvangt is afhankelijk van de gekozen looptijd.

100% online: altijd toegang

Uw lijfrentespaarrekening kunt u volledig via internet beheren. U kunt uw rekening op elk tijdstip van de dag, 7 dagen per week inzien en wijzigen.

Looptijd en rente

De rente wordt jaarlijks bijgeschreven op uw lijfrentespaarrekening. Door rente op rente krijgt u meer rendement.

Fiscale regels

De stortingen die u doet op een lijfrentespaarrekening kunt u voor de inkomstenbelasting aftrekken in box 1. Het bedrag dat u mag aftrekken is niet voor iedereen gelijk; dat hangt van uw persoonlijke situatie af en kan van jaar tot jaar veranderen. Het is daarom belangrijk om van tevoren goed te weten wat uw fiscale mogelijkheden zijn.

Het bedrag dat u opbouwt met een lijfrentespaarrekening mag u alleen gebruiken als aanvulling op uw pensioen. Het is belangrijk dat u uiterlijk in het kalenderjaar waarin u vijf jaar ouder bent dan de AOW-leeftijd, uw opgebouwde saldo omzet in een lijfrente uitkering. Met deze uitkering vult u uw pensioen aan.

Op een lijfrentespaarrekening is het huidig fiscaal regime van toepassing. Het is mogelijk om opgebouwde lijfrentes in een eerder fiscaal regime over te brengen naar een lijfrentespaarrekening. Hierdoor kunnen uw rechten van een eerder regime komen te vervallen.